Powered By Blogger

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

 Αθλητισμός και παιδί: Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου;

Η άσκηση και η κίνηση είναι τόσο αναγκαία όσο  ο ύπνος και η μόρφωση. Η σωματική άσκηση πρέπει να γίνει συνήθεια, τρόπος ζωής, γι' αυτό χρειάζεται να ενθαρρύνεται από τους γονείς ήδη από την ηλικία τριών ετών. Βάλτε το παιδί σας σε πρόγραμμα, προσπαθώντας να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα.Προσπαθήστε λοιπόν, αυτή τη χρονιά το παιδί σας να ξοδεύει λιγότερο από 2 ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και την τηλεόραση και να αφιερώνει  1 ώρα την ημέρα (ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) σε αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο, σε κάποιο οργανωμένο άθλημα ή σε οποιοδήποτε άλλο σπορ. Προηγούμενες μελέτες  σε παιδιά έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα αερόβιας κατάστασης σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Η φαιά ουσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.Μία ακόμα άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή της σχέσης σωματικής δραστηριότητας και παιδιού είναι το γεγονός ότι η άσκηση ενισχύει την πνευματική και κατ’ επέκταση τη σχολική απόδοση,γιατί έχει βρεθεί ότι μέσω πολύπλοκων μηχανισμών (αύξηση μεταφοράς οξυγόνου στον εγκέφαλο, αναγέννηση νευρώνων κ.ά.) ενισχύεται ο μεταβολισμός του εγκεφάλου,η μνήμη και η συγκέντρωση.Οι ''κακές'' ορμόνες απομακρύνονται γρηγορότερα και οι ''καλές'' ορμόνες (νευροδιαβιβαστές) απελευθερώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έτσι τα παιδιά μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα  και να αποθηκεύουν ευκολότερα τις καινούργιες γνώσεις.Eπίσης τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα και ειδικά σε ομαδικά αγωνίσματα, έχουν μάθει να συμμορφώνονται και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα παιδιά να είναι πιο πειθαρχημένα, ώστε εφαρμόζοντας αυτό το χαρακτηριστικό εντός της τάξης να εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα να συγκεντρώνονται περισσότερο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και συνεπώς να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις...
Τα τελευταία νούμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την παιδική παχυσαρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για την Ελλάδα που νοείται Μεσογειακή χώρα χωρίς όμως μεσογειακές συνήθειες στη διατροφή και την άθληση. Από τα άσχημα νούμερα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η φυσική δραστηριότητα στα παιδιά είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική τους υγεία, καθώς πληθώρα ερευνών αναδεικνύει τον ευεργετικό ρόλο της άθλησης στο συναισθηματικό κόσμο του παιδιού ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις της παιδικής κατάθλιψης.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για τα παιδιά άνω των 5 ετών μέχρι και την εφηβεία, οι συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών προτείνουν τουλάχιστον 1 ώρα άσκησης την ημέρα, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενη,άρα είναι σημαντικό να αποκτήσουν τα παιδιά  εξωσχολική δραστηριότητα.Η σπουδαιότερη όμως παράμετρος που θα επηρεάσει τα παιδιά, είναι η ενασχόληση των ίδιων των γονέων με τη σωματική δραστηριότητα. Η τελευταία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, τόσο μέσω της εικόνας που δημιουργείται σε αυτά όσο και πρακτικά, καθώς τα παιδιά συμμετέχουν σε κάποια δραστηριότητα πιο εύκολα όταν συμμετέχει και ο γονιός.  Δώστε λοιπόν και εσείς οι γονείς το καλό παράδειγμα! Αν θέλετε να ασκούνται τα παιδιά σας, βοηθά αν ασκείστε εσείς ο ίδιος.
Για τα παιδιά το κάθε άθλημα έχει δικές του ηλικιακές κατηγορίες έναρξης. Στη ρυθμική για παράδειγμα ο αγωνιστικός αθλητισμός έρχεται πολύ νωρίτερα ηλικιακά από ότι στον στίβο.Αυτό που πρέπει να έχουν  κατά νου οι γονείς για να μπορέσουν να καταλήξουν στο κατάλληλο άθλημα για το παιδί τους, είναι ότι οφείλουν να δώσουν ερεθίσματα από διάφορα αθλήματα στα παιδιά.Στο άθλημα εκείνο που το παιδί θα τελειώνει την προπόνηση και θα βγαίνει χαρούμενο και ευτυχισμένο γιατί πέρασε καλά, γέλασε και γυμνάστηκε είναι μάλλον πιο πιθανό να συμμετάσχει τελικά. Ένα αγοράκι μπορεί να νιώθει πολύ καλύτερα κάνοντας τοξοβολία ή τένις  και όχι ποδόσφαιρο και αντίστοιχα ένα κορίτσι να βρίσκει τον εαυτό του και να αγαπήσει τον αθλητισμό μέσω του μπάσκετ και όχι του μπαλέτου ή της ρυθμικής.Αυτό δεν πρέπει να προβληματίζει ή να απογοητεύει τους γονείς, αντίθετα θα πρέπει να εστιάζουν στη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού κατά τα διάρκεια της προπόνησης  αλλά και κατά την ώρα αποχώρησης. Σημαντική επίσης είναι η επιθυμία του παιδιού και η αναμονή που έχει περιμένοντας την επόμενη ημέρα να έρθει η ώρα της προπόνησης.Αρχικά, θα πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς στο μυαλό τους ότι δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά τους για τα δικά τους απωθημένα. Πρέπει να τα ακούσουν, να συζητήσουν μαζί τους και βέβαια να τους φέρουν σε επαφή με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες ούτως ώστε να διαλέξουν τα ίδια αυτό που τους ταιριάζει. Η κατάλληλη επιλογή του αθλήματος γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητες του παιδιού και έχει να κάνει όχι μόνο  με τις επιδόσεις του στο άθλημα, αλλά κυρίως με τη χαρά του παιδιού από τη συμμετοχή του  στο άθλημα-παιχνίδι.Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή του αθλήματος είναι η ηλικία του παιδιού.

Παιδιά 3 εώς 6 ετών
 Κατά την προσχολική ηλικία τα παιδιά έχουν μία πιο εγωιστική προσωπικότητα. Δεν
διαθέτουν κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται σε ομαδικά αθλήματα. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αρχίζουν να ελέγχουν πολλές βασικές κινήσεις, αλλά είναι πολύ μικρά για τα πιο οργανωμένα αθλήματα.  Τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα συνήθως δεν κερδίζουν κανένα μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα, όσον αφορά τις μελλοντικές αθλητικές επιδόσεις τους. Διαθέτουν περιορισμένη ισορροπία και προσοχή, ενώ η όραση και η ικανότητά τους να παρακολουθούν ταχέως  κινούμενα αντικείμενα, δεν έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Επίσης δεν μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της συλλογικότητας.Γενικά  σε αυτή την ηλικία, το ελεύθερο παιχνίδι είναι συνήθως το καλύτερο, τα παιχνίδια με μπάλα,απλό περπάτημα και τρέξιμο.Ιδανικά ατομικά αθλήματα για για αυτήν την ηλικία είναι η κολύμβηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 4 ετών και  θεωρείται από όλους τους επιστήμονες ως η καλύτερη μορφή άσκησης για τους μικρούς, καθώς γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα.Επίσης το μπαλέτο,η ρυθμική, ο χορός,ο οποίος προσφέρεται και για παιδιά από 3 ετών.( Οι πολεμικές τέχνες, όπως καράτε και tae kwon do μπορούν να αρχίσουν και από 5 χρονών, το ίδιο και το τένις).

Παιδιά 6 έως 9 ετών
Πρέπει  να επιλέγονται σπορ που απαιτούν βασικές- απλές  κινητικές δεξιότητες. Στην ηλικία των 6 ετών που τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν στην Α΄ δημοτικού αναπτύσσονται οι έννοιες της συνεργασίας, της ομαδικότητας αλλά και του ανταγωνισμού. Έτσι μπορούν να αρχίσουν κάποια ομαδικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο (ειδικοί λένε ότι ίσως να μπορεί να αρχίσει και από τα 5 έτη), μπάσκετ.Εκεί τα παιδιά θα μάθουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να δουλεύουν ομαδικά για ένα στόχο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, βελτιώνεται η όραση και η συγκέντρωσή τους. Είναι, επίσης, σε θέση να ακολουθήσουν τις οδηγίες του προπονητή. Γενικότερα με τα αθλήματα που μπορούν να ασχοληθούν είναι η ρυθμική και ενόργανη γυμναστική, ο χορός (ιδανική άσκηση για τα πιο ντροπαλά παιδιά),οι πολεμικές τέχνες, το  τένις, το ποδήλατο, το σκι, ο στίβος (στα 7 περίπου, με αθλήματα σε παιγνιώδη μορφή για αυτές τις ηλικίες),κολύμβηση.Ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.α.

Παιδιά 10 έως 13 ετών

Από αυτή την ηλικία  τα πιο πολλά παιδιά είναι  έτοιμα για πολύπλοκα σπορ. Έχουν αποκτήσει τις κινητικές και αντιληπτικές εκείνες ικανότητες που απαιτούνται από τα ομαδικά και αθλήματα στρατηγικής.Η επιλογή αθλήματος σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να ευνοεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων συναισθηματικής φύσεως, όπως την ευχαρίστηση  από την απλή συμμετοχή, την αποδοχή της ήττας, τη της συνεργασίας, τη χαρά για τη νίκη του φίλου και την αξία της  δικαιοσύνης.Είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες με σκοπό την  μυοσκελετική τους ανάπτυξη.Όπως ο στίβος, πιο εξειδικευμένα κ.α.Είναι, πλέον έτοιμα να συμμετέχουν σε πιο περίπλοκα αθλήματα δεξιοτήτων, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ κ.α. Χορό (όλα τα είδη του), κωπηλασία, αεροβική άσκηση (π.χ. σε γυμναστήριο) κ.α.Λάβετε, ωστόσο, υπόψη ότι η απότομη ανάπτυξη που συμβαίνει στην εφηβεία μπορεί προσωρινά να επηρεάσει το συντονισμό και την ισορροπία του παιδιού.
Θυμηθείτε, ότι τα παιδιά αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν και ότι το μικρό σας μπορεί να παρουσιάσει έντονο ενδιαφέρον σε μια αθλητική δραστηριότητα τη μια χρονιά, και την επόμενη να θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο. Παρακολουθήστε το επίπεδο του ενδιαφέροντός του και συνεχίστε να συμμετέχετε στην πρόοδό του. Να είστε θετικοί και ενθαρρυντικοί, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια και την απόλαυση για τη νίκη και να μην πιέσετε το παιδί σας να συνεχίσει ένα άθλημα που σαφώς δεν απολαμβάνει, σε όποια ηλικία κι αν είναι.Πάντως, όποιο άθλημα κι αν επιλέξουν τα παιδιά τα οφέλη θα είναι πάρα μα πάρα πολλά. Αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας, καλή φυσική κατάσταση, ανάπτυξη ομαδο-συνεργατικού πνεύματος,κοινωνικοποίηση,διοχέτευση ενέργειας, καλές επιδόσεις στο σχολείο  και πάνω από όλα.. χαρά και ευχαρίστηση.
Πηγές:psychology.gr
           paidiatriki.gr 

ΒΟΛΕΙ: Ένα εντυπωσιακό Ολυμπιακό άθλημα 


Το βόλεϊ (ή αλλιώς πετοσφαίριση) είναι ένα εντυπωσιακό ομαδικό άθλημα, δημοφιλές τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Αν και το βόλεϊ είχε περιληφθεί ως άθλημα επίδειξης στην Ολυμπιάδα του 1924 στο Παρίσι, χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να γίνει Ολυμπιακό άθλημα. Από την Ολυμπιάδα του Τόκιο και μετά,είναι πλέον και Ολυμπιακό. 
Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 βασικούς και 6 αναπληρωματικούς παίκτες, το παιγνίδι τελειώνει όταν μία ομάδα κερδίσει τρία σετ.Μία ομάδα κερδίζει ένα σετ όταν φτάσει τους 25 πόντους και έχει τουλάχιστον δύο πόντους προβάδισμα, Αν μετά από τέσσερα σετ οι ομάδες είναι ισόπαλες 2-2, ο νικητής αναδεικνύεται σε ένα πέμπτο τελικό σετ (τάι-μπρέικ) των 15 πόντων. Κάθε ομάδα μπορεί να χτυπήσει την μπάλα τρεις φορές, το μπλοκ δεν υπολογίζεται στις επαφές με τη μπάλα.Οι παίκτες που βρίσκονται στην αμυντική ζώνη δεν επιτρέπεται να εκδηλώσουν επιθετικό χτύπημα πατώντας στην μπροστινή ζώνη. Κάθε φορά που η ομάδα τους κερδίζει το σερβίς, οι παίκτες μετακινούνται κατά μία θέση προς τα δεξιά, κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.Tο παιχνίδι ξεκινά με σερβίς της μιας ομάδας και εκτελείται από τον παίκτη της πίσω δεξιά θέσης, από οποιοδήποτε σημείο πίσω από την τελική γραμμή.
Το 1998 καθιερώθηκε για πρώτη φορά το σύστημα της άμεσης καταγραφής πόντου (κατάργηση αλλαγής). Επίσης ισχύουν νέοι κανονισμοί, τους οποίους η διεθνής ομοσπονδία έχει θεσπίσει με στόχο τη θεαματικότητα του αθλήματος: α) καθιέρωσαν το λίμπερο όπου μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε παίκτη της αμυντικής ζώνης,β)επιτρέπεται η απόκρουση της μπάλας με το πόδι ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος   και τέλος γ) στο σερβίς η μπάλα επιτρέπεται να ακουμπήσει στο φιλέ
Μία μικρή αναφορά και σε άλλα 2 βασικά στοιχεία του βόλεϊ, το επιθετικό χτύπημα,το λεγόμενο καρφί και το μπλοκ (τα οποία διδάσκονται στο γυμνάσιο).

                                    1. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ (ΚΑΡΦΙ)

 

Το χτύπημα γίνεται με όλη την παλάμη,από πίσω και πάνω από την μπάλα,ενώ ο παίχτης βρίσκεται στον αέρα με το σώμα στην έκταση.Το καρφί στη πετοσφαίριση μπορεί να γίνει σε τρεις χρόνους.Ο χρόνος προσδιορίζεται από το ύψος της πάσας.Δείτε το βίντεο με την εντυπωσιακή εκτέλεση από έναν αθλητή.




   2. ΜΠΛΟΚ 


Μπλοκ είναι η ενέργεια των αθλητών κοντά στον φιλέ, να εμποδίσουν να περάσει η μπάλα που έρχεται από την άλλη ομάδα, τοποθετώντας τα χέρια τους πιο  ψηλά από την κορυφή του φιλέ.Μόνο στους παίχτες της μπροστινής ζώνης επιτρέπεται να κάνουν μπλοκ.



 ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ- ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ


Ιστρορική αναδρομή
«Αξία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη».
   Πιερ ντε Κουμπερντέν
 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 776 π. Χ. στην αρχαία Oλυμπία.  Το 776 π. Χ.,διεξάγονται οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας, θεσμός που κράτησε 1170 χρόνια μέχρι το 393 μ. Χ.  που καταργήθηκαν ως ειδωλολατρική τελετή από το βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον 1ο.  Αρχικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο ελεύθεροι Έλληνες πολίτες.  Αργότερα, με την επικράτηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι πολίτες της αυτοκρατορίας.  Οι Αγώνες διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια, στην πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο.  Αρχικά κρατούσαν μία μόνο μέρα αλλά όσο πλήθαιναν τα αθλήματα, μεγάλωνε και η διάρκεια διεξαγωγής τους, φτάνοντας τις 5 μέρες.  Για όσο κρατούσαν οι Αγώνες, οι αρχαίοι
Έλληνες υπάκουαν στον κανόνα της Ιερής Εκεχειρίας, που σήμαινε διακοπή στις εχθροπραξίες. Αρχικά η Ιερή Εκεχειρία είχε διάρκεια ενός μήνα, και αργότερα έφτασε τους τρεις. Στους αγώνες η είσοδος γυναικών στο στάδιο ήταν απαγορευμένη και η τιμωρία για παράβαση ήταν η αυτόματη θανατική καταδίκη με κατακρημνισμό από το όρος Τυπαίο.  Μόνο η Καλλιπάτειρα, κόρη του Ολυμπιονίκη πυγμάχου Διαγόρα του Ρόδιου μπόρεσε να παρακολουθήσει τους αγώνες, χωρίς να καταδικαστεί.  Οι κριτές της έδειξαν επιείκεια, λόγω της "ολυμπιακής" καταγωγής. 


Ολυμπιακά αθλήματα

Το πρώτο Ολυμπιακό αγώνισμα ήταν ο δρόμος σταδίου, μια κούρσα 200 περίπου μέτρων (ένα
στάδιο), που παρέμεινε και το μοναδικό αγώνισμα μέχρι το 724 π. Χ.  όταν προστέθηκε ο δίαυλος, αγώνας δρόμου 400 μέτρων (2 στάδια. ) Στους αγώνες δρόμου οι αθλητές έτρεχαν γυμνοί, θεσμός που καθιερώθηκε στους Ολυμπιακούς του 720 π. Χ. , όταν ένας δρομέας από τα Μέγαρα, ο Όρσιππος, κέρδισε τρέχοντας γυμνός, έχοντας χάσει το περίζωμά του κατά τη διάρκεια του αγώνα.  Το 720 π. Χ.  προστέθηκε άλλο ένα αγώνισμα δρόμου, ο δόλιχος, αγώνας αντοχής μεταξύ 3,5 και 4 χλμ.  Τα αγωνίσματα δρόμου ήρθε να συμπληρώσει το 520 π. Χ.  ο οπλίτης, αγώνας δρόμου 400 μέτρων με πανοπλία.  Άλλα αθλήματα που προστέθηκαν σταδιακά είναι η πάλη, η πυγμή (πυγμαχία), το παγκράτιο (συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης), οι αρματοδρομίες, οι ιππικοί αγώνες και το πένταθλο.  Τα αγωνίσματα του πεντάθλου ήταν το ακόντιο, ο δίσκος, το άλμα, ο δρόμος και η πάλη.  Τα τρία πρώτα διεξάγονταν στα πλαίσια του πεντάθλου ενώ τα άλλα δύο και ως ξεχωριστά αγωνίσματα. Η διεξαγωγή του άλματος γινόταν με μουσική συνοδεία αυλού, που βοηθούσε τους αθλητές να αποκτήσουν ρυθμό στο τρέξιμο.  


Τιμές Ολυμπιονικών
Οι αθλητές στην αρχαιότητα αγωνίζονταν για τη δόξα, μια και μοναδικό έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς, ο κότινος από το ιερό δέντρο της Ολυμπίας.  Με την επιστροφή των ολυμπιονικών στην πόλη, γκρεμιζόταν τμήμα του τείχους της για την είσοδό τους, ενώ σε πολλές πόλεις προβλεπόταν η εφ΄ όρου ζωής δωρεάν σίτιση του ολυμπιονίκη, μια προσφορά που έγινε και στο Σπύρο Λούη όταν κέρδισε το μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς του 1896.  Επίσης, κάθε Ολυμπιάδα (η περίοδος τεσσάρων χρόνων από τη μια διοργάνωση στην άλλη) έπαιρνε το όνομα του νικητή του δρόμου σταδίου, του αγωνίσματος δηλαδή με το μεγαλύτερο κύρος.Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έκτοτε πέρασαν από διάφορες φάσεις ακμής και παρακμής, έως ότου καταργήθηκαν από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο τον Μέγα το 393 μ.Χ(πηγή:http://antirix.blogspot.gr) 

 Αναβίωση σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων 

Αναβίωσαν 1503 χρόνια αργότερα, χάρις στις ενέργειες δύο ανθρώπων, του Γάλλου Βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και του Έλληνα λόγιου και επιχειρηματία Δημητρίου Βικέλα (1835-1908).
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Συμμετείχαν σ' αυτούς 13 κράτη και 311 αθλητές.  Ελλάδα (230), Γερμανία (19), Γαλλία(19), ΗΠΑ(14), Βρετανία (8), Ουγγαρία(8), Δανία (4), Αυστρία (4), Αυστραλία(1), Ελβετία(1), Χιλή(1), Βουλγαρία (1), Σουηδία(1) Οι αθλητές ήταν τόσο λίγοι επειδή πλήρωσαν μόνοι τους τα έξοδά τους. Κάθε φορά που ένας αθλητής νικούσε, παιζόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας του και κυμάτιζε η σημαία της. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Για πρώτη φορά οι γυναίκες πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.Το 1928 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ ο στίβος μπήκε ως αγώνισμα και για τις γυναίκες. Σχεδόν για κάθε ανδρικό άθλημα υπάρχει και το αντίστοιχο γυναικείο.Η χώρα μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

H Φυσική Αγωγή στο Δημοτικό σχολείο

Στην  εκπαίδευση δεν θα πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός αθλητισμός ή μαθήματα, αφού ο συνδυασμός τους βοηθάει στην πολύπλευρη καλλιέργεια του μαθητή. Ισχύει το’’ Νους υγιής εν σώματι υγιεί’’.Ο σκοπός της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό σχολείο είναι: μέσα από ποικίλες κινητικές και αθλητικές δραστηριότητες,να βοηθήσει κατά προτεραιότητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και να συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια, καθώς και την αρμονική τους ένταξη στην κοινωνία. Πρωταρχικός στόχος της Φ.Α. είναι η ανάπτυξη των  κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών και μέσω αυτών η καλλιέργεια των φυσικών ικανοτήτων τους και η ενίσχυση της υγείας τους (στις μικρές τάξεις, μέσα από διάφορα παιδαγωγικά παιχνίδια και ελεύθερες κινητικές δραστηριότητες). Είναι επίσης (στις μεγάλες τάξεις) η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων των αθλοπαιδιών,του μπάσκετ,του βόλεϊ,του χάντμπολ,του ποδοσφαίρου, καθώς και του κλασικού αθλητισμού και της ενόργανης γυμναστικής. Είναι τέλος η μύηση στην ελληνική χορευτική παράδοση, με διάφορους  παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς. Όμως έχει και ως στόχο να αναπτύσσει και συγκεκριμένα επιθυμητά ψυχικά χαρακτηριστικά των μαθητών,όπως είναι η κοινωνικοποίηση, ο σεβασμός των αντιπάλων, το θάρρος κτλ. Με λίγα λόγια να μάθουν τα παιδιά να συνεργάζονται, να σέβονται τους κανόνες και να επιδεικνύουν αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά. Μέσα από τη γυμναστική στο σχολείο αναπτύσσεται  το ΄΄ευ αγωνίζεσθαι '' μεταξύ των μαθητών, δηλαδή μαθαίνουν την εντιμότητα, τον σεβασμό και την ομαδικότητα. Επίσης καλλιεργείται  η συνειδητοποίηση της σημασίας της Φ.Α. ως βασικό παράγοντα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Έτσι με γνώσεις  για το σώμα τους, για την επίδραση της άσκησης στην υγεία, για τα σπορ και για την σωστή διατροφή, αποκτούν μια θετική στάση προς την άσκηση και την υγιεινή ζωή.
Ο τελικός σκοπός και ο προορισμός της Φυσικής αγωγής, είναι οι μαθητές να βάλουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα τη διαρκή και συστηματική συμμετοχή τους σε διάφορες κινητικές δραστηριότητες, εφόρου ζωής. Να συνειδητοποιήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της άθλησης και της καλής διατροφής στην υγεία τους αλλά και στην απόδοση τους στο σχολείο.Έτσι το σχολείο μέσω του μαθήματος της Φ.Α., μπορεί να καταστεί σημαντικός φορέας αγωγής και προαγωγής της υγείας των μαθητών, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση παγκοσμίως.

Κατευθυνσεις